Landsort hem åt urgammal ladusvala!

Lördagen den 14 juni fångades en något mer udda ladusvala i hissnätet på ”södra” rundan. Fågeln, som redan hade en ring på sig när den plockades ur nätet, visade sig vara märkt den 9 maj 2006 av vår danske märkare Henrik Jörgensen som en 2K+ hanne (vilket innebär att den minst var 1 år gammal då). Med lite enkel matematik kan man därför konstatera att fågeln var hela 9 år och 1 månad gammal när den återfångades nu i juni. Vad som gör just denna svala än mer unik är att det dåvarande åldersrekordet på ladusvala i Sverige var på 8 år, fågeln på landsort slår alltså det gamla rekordet med 1 år och 1 månad! Tillsammans med rekordladusvalan, som var en hanne, fångades även en omärkt hona ladusvala som bar på ruvfläck (alltså var med ägg). Förhopningsvis kan ungarna lära sig något om hur man överlever av sin minst sagt unika pappa.
Ny kull av svalungar på Landsort – framtidens åldersrekord? Foto: Gunilla Hjorth