Lyckat Öppet Hus i år igen!

Det öppna hus som i år hölls lördagen den 20 september blev väldigt lyckat, både sett till mängden besökare och till ekonomin. Totalt dök det upp 60-70 personer, vilket var något mindre än förra året men fortfarande mycket bra, då det kalla och tidvis molniga vädret samt sen utannonsering gjorde det svårare att locka ut folk. Att det ändå kom så många var delvis tack vare Monica och Tore, som under båtturerna informerade endagsturister till ön om evenemanget vid fågelstationen.

Huset var öppet mellan 9:00 och 16:00 och fria guidningar hölls en gång i timmen med start från 11:00. Då det var betydligt mer fågel i näten (och luften) jämfört med förra året kunde ringmärkta fåglar alltid visas upp under guidningarna. Karaktärsarter som rödhake och kungsfågel drog åter till sig folks uppmärksamhet vid uppvisning. Det spanades även sträck, vilket genererade några roliga arter som ett par havsörnar, en hel del ejder samt en jorduggla som kom fint förbi stationen för alla att se! I samband med guidningarna hölls även lite information om fågelstationen och öns historia, och för de mer kunskapstörstiga fanns en tipsrunda där vinnaren fick gratis medlemskap som pris.

Liksom förra året skedde även försäljning, som i år gav ett plus på omkring 800 kronor. Ett par nya medlemar blev det också vilket är en bonus både för föreningen och fågelintresset!

ENG: Our yearly Open House was this time held on the 20th of September and ended up being a great success, both in numbers of people and for the observatory’s economy. In total about 60-70 persons showed up, which was a bit fewer than last year but still a good number, as the weather conditions together with a late advertisement made it a bit more difficult to attract people this year. A lot of one-day tourists visited, much thanks to the information given by Monica and Tore on the boat.

The open house lasted from 9:00-16:00 and free guided tours were held every hour, beginning from 11:00. Thanks to the weather there was a lot more birds in the nets (and air) this year compared with last year, which made sure none of the guiding tours went bird-less. There was also migration watching during the day and the people visiting could enjoy both white-tailed sea eagle and short-eared owl as the day went on. Information about the history of the island and the observatory was given in connection with the guided tours of ringed birds, and for those who wanted still more knowledge there was also a “quiz walk”. One lucky winner got a year’s free membership.

Just like last year there were some sales, and this year we went plus with 800 kr! A few new members were also a nice bonus on this very successful day. Chris visar upp en ringmärkt kungsfågel för besökarna.
Chris shows the visitors a ringed Goldcrest. Foto: Mats Jansson

26 okt, 2014 23:08